maandag 15 september 2008

SummerZoom 2008, Tanzania

Henrike (Utrecht)
Op jacht met de Hadzabe (Lake Eyasi, Tanzania)

Het bezoek aan de Hadzabe was een onvergetelijke ervaring! Deze stam zijn verwant aan de bosjesmannen en hun voortbestaan wordt bedreigd door de geringe aantallen die er nog bestaan.

Om 5 uur ' s ochtends gingen we op weg. Uh.. zei ik weg .. nou die was er dus mooi niet.. we reden dwars door het (toch al zo verlaten) Afrikaanse land.

Aangekomen bij het tijdelijke 'kamp' van deze groep Hadzabe (ongeveer 30-35 mensen) bleek hoe natuurlijk dit was. De stamleden zaten zich om diverse vuurtjes op te warmen van de afgelopen nacht. Deze mensen hebben geen hutje, maar slapen tijdens het natte seizoen in boababbomen en, zoals nu, onder slechts enkele takken.

Kleren droegen ze niet echt, ze waren meer gehuld in doeken. Van mensen hielden ze niet zo. De reden dat er toch mensen zoals wij langs mogen komen (het zijn er niet veel), is dat men geld nodig heeft voor de ijzeren punten van hun pijlen en de (hier zeer populaire) autobandenslippers.

Naar school gaan de kinderen natuurlijk niet en ook dokters en ziekenhuizen zijn hen vreemd. Bij ziekte vindt er rigoreuze maatregelen plaats. Er wordt gesneden in het lichaam en daarin worden dan plantenextracten geplaatst.

Wij gingen met een aantal jagers 2 uur op pad. Ze hadden er flink de pas in, en het was fascinerend om te zien hoe ze jaagden! Met pijl en boog renden ze heen en weer om vliegende vogels te schieten. En met succes, want binnen no time hadden ze er een aantal te pakken. Dit was een dagelijkse bezigheid. Ook groot wild moest er gevangen worden, zoals apen en dikdiks om de families te voeden.

Daarna was het tijd voor het ontbijt: een BBQ van gebraden vogeltjes. Een vuurtje was binnen 'no time' gemaakt en binnen 10 minuten zaten ze, luid smakkend, de net gevangen vogeltjes te verorberen. Wij kregen ook een stukje, en het was best lekker. Verser kun je het in ieder geval niet krijgen!

Bij terugkomst in het kamp mocht onze zoon nog oefenen met pijl en boog versierd met haartjes van gevangen wild. Dit authentieke prachtstuk is nu in ons bezit!








www.pixum.nl - Het beste voor digitale foto's!
Hier, kunt u meedoen en winnen!
Professionele foto’s: alles over de EXILIM EX-Z100 op www.exilim.nl

Geen opmerkingen: