maandag 15 september 2008

SummerZoom 2008, Zwitserland

E. (nieuw-lekkerland)
Zonsopkomst in Zwitserland

Een beetje fotograaf laat zich niet kennen door zijn wekker, die weleens vroeg wil aflopen, als er plaatjes in het verschiet liggen. Daarom gingen deze morgen de wekkers om 03:15. Ons doelgebied was regio Zermatt met de beroemde Matterhorn, die met zijn karakteristieke vorm en 4478 meter van veraf waar te nemen is. Nu hoor ik u denken waarom in vredesnaam zo vroeg, nou dat zit zo, iedere donderdag worden er tripjes georganiseerd om de zonsopkomst mee te maken op een beroemde plek in Zwitserland namelijk de Gornergrat dat op 3115 meter hoogte een uniek zicht geeft op onder andere de Matterhorn en nog 29 andere 4 duizenders.

Zo gezegd zo gedaan, omstreeks kwart voor 4 scheurde in het donker een TOY. (Toyota voor de nieuwkomers) bij Blatten(nabij Brig) de berg af. Hier en daar schoten er een paar Glinsterende ogen weg in de berm, er zit hier dus toch wild in de omgeving, heel de vakantie hebben wij nog geen ree of iets dergelijks waargenomen in de buurt van ons vakantieadres. Na zo'n 50 kilometer bereikten wij onze eind bestemming namelijk het plaatsje Täsch. Hier moesten we wel verplicht parkeren want na dit dorpje ben je al snel aanbeland bij het autovrije Zermatt.

Vanuit Täsch werden wij met een Taxi busje om kwart over 5 naar Zermatt gebracht dit gebeurde via de Highway ~Uhum~ van Täsch naar Zermatt. Eenmaal in Zermatt aangekomen verbaasde ons het dat er toch wel veel mensen op de been waren.. en.. allemaal op weg naar de Gonergratbahn. Snel en MET onverwachte korting van onze Erlebniskaart, hadden we onze tickets voor het bergtreintje. Er stonden voor dit tripje 2 wagons gereed, die werden dan ook goed gevuld, wij schatten het op zo'n 70 tot 80 personen. Zo vertrokken we naar boven.

Het enige wat ons nu nog toe moest komen was een heldere lucht om een goede zonsopkomst mee te kunnen maken en vast te leggen natuurlijk. Vanuit het treintje werd al snel duidelijk dat dit geen probleem zou worden.. een kraakheldere lucht rond het silhouet van de Matterhorn.

Na een half uurtje werd de Gornergrat bereikt, wat een hoogte en een uitzicht, het was immers alweer 9 jaar geleden dat we hier voor het laatst stonden. En tja omstreeks de klok van half 7 op ruim 3100 meter dan kan je wel raden dat de temperatuur daar om te rillen was, rond de nul lag het zeker! Snel bestegen we het pad naar het Panorama terras waarvandaan alles goed te volgen zou zijn.

Wat een prachtig schouwspel van licht en landschap.

Rond de klok van kwart over 7 waren we toch wel erg verkleumd en was het inbegrepen Frühstuck een aangename onderbreking. Na een overheerlijke bak koffie en een verse croissant kwamen we weer heerlijk op temperatuur.

Omdat we van te voren al wat research hadden gedaan op internet wisten we dat 1 treinstation lager de Riffelsee lag, die bekend staat om zijn meesterlijke weerspiegeling van de Matterhorn in het water. Nu we toch in de buurt zijn kunnen we die kans niet laten schieten, dus op naar de trein om een verdieping lager uit te komen, zo dachten wij althans. Maar de trein reed voor onze neus weg. Dus even de borden checken: met 40 minuten op de teller, dalen wij spoedig zo'n 300 meter af. En of dat de moeite waard is geweest? DAT mag u even op u in laten werken: kijk en laat uw gedachten gaan!

Na deze fotosessie, en geslaagd ochtend vervolgde we onze reis terug naar ons vakantieadres.








www.pixum.nl - Het beste voor digitale foto's!
Hier, kunt u meedoen en winnen!
Professionele foto’s: alles over de EXILIM EX-Z100 op www.exilim.nl

Geen opmerkingen: